2,5 miljoenste bezoeker aan het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Op dinsdag 16 juli heeft het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker de 2,5 miljoenste bezoeker in zijn historie ontvangen. De gelukkigen waren het gezin ’t Mannetje-Quaak uit Eindhoven. Zij kwamen naar het Planetarium om met hun kinderen een mooie dag te beleven en waren zeer verrast dat zij in het zonnetje werden gezet.

Vanaf het jaar 1781, waarin Eise Eisinga zijn Planetarium voor het publiek openstelde, zijn de bezoekers geteld. De eerste gastenboeken tonen de adellijke lieden en wetenschappers, die naar het bijzondere model van Eise Eisinga kwamen kijken. Kwamen de eerste jaren enkele honderden bezoekers, dit jaar zullen ruim 90.000 mensen het nog steeds werkende model van het zonnestelsel aanschouwen. Zeker sinds de bijschrijving op de UNESCO Werelderfgoedlijst in september 2023 zijn de bezoekcijfers fors gestegen.

Voor een relatief klein museum als het Eise Eisinga Planetarium is 2,5 miljoen bezoekers een enorme mijlpaal. Al deze mensen hebben in de voormalige woonkamer van Eisinga de uitleg over zijn nog altijd werkende model van het zonnestelsel meegemaakt.

Familie ‘t Mannetje-Quaak met (op de achtergrond) voorzitter Theo Koelma en directeur Adrie Warmenhoven. Foto: Joachim de Ruijter

Planetarium in beweging